OK hänga ut snuskiga krogar på nätet

Jönköpings kommun har nu fått klartecken från Datainspektionen att lägga ut namnen på restauranger som missköter hygienen på internet.

Ett beslut som innebär att fler kommuner kan komma att följa efter. Anna Heidesjö är livsmedelsinspektör i Jönköping och hon välkomnar beskedet.

– Det är bra att allmänheten får information men i slutänden kan det leda till att restaurangerna förbättrar sig när de vet att det kan komma ut i media, säger hon.

Svår gränsdragning
Enligt Hans Olof Lindahl på Datainspektionen är allmänintresset mycket stort när det gäller att få veta hur hygienen sköts på restaurangerna. Därför har man inga invändningar mot Jönköpings listor över restaurangerna på internet.

Men samtidigt vill fler kommuner göra samma sak och frågan är var den exakta gränsen går för när det är motiverat att hänga ut butiker eller krogar på nätet.

Livsmedelsverket har lämnat ett förslag om att reglerna görs tydligare för att undanröja alla tveksamheter och ett besked från datainspektionen väntas inom ett par veckor säger Hans Olof Lindahl.

– Vi på Datainspektionen tycker det är bra att reglerna blir klara och enhetliga. Det vi tittat på i Jönköping är ett enskilt fall och gör man så är det en fingervisning om att det är OK att göra på det viset, säger han.

Restaurangägare positiv
Mycket talar alltså för att fler kommer kunna använda internet som ett vapen mot matsnusket och Mohsen Omeirat som själv driver en pizzeria i Jönköping tycker det bara är positivt.

– Jag tror det finns en del slarv på pizzerior men det kommunen och miljöskyddsnämnden gör leder till att restaurangägarna har bättre koll på hygienen, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".