Oro för valfusk inför valet i Tunisien

1:52 min

I Tunisien stiger spänningarna inför valet på söndag. Landet har inte haft fria val på årtionden och utgången är allt annat än klar. Det tidigare förbjudna islamistpartiet Ennahda ser ut att bli störst, men partiets ledare Rached Ghannouchi varnar för valfusk.

– Får inte vårt parti Ennahda åtminstone femtio procent av rösterna i valet på söndag, så beror det på valfusk och att resultatet har blivit manipulerat, sa islamisternas ledare Rached Ghannouchi i går på en presskonferens i Tunis och islamistledarens varningar spreds över radion.

– Vi kommer då att protestera på gatorna och tunisierna kommer att få ta konsekvenserna för att valet inte har gått rätt till, sa islamistledaren vidare.

Ghannouchis bild är att andra partier kommer att skapa allianser för att blockera Ennahda. Partiet står nära det Muslimska brödraskapet och har hittills i mätningarna visat sig mest populärt av alla de 81 partier som deltar. Partiet är välorganiserat och har kanske stärkts av att det var bannlyst under president Ben Ali, som störtades i revolten i januari.

Diktatorn Ben Ali styrde ett religionsneutralt Tunisien. Många tunisier var nöjda med just den delen av hans styre och oroar sig nu för att partiet Ennahda ska vara bakåtsträvande för kvinnorna och införa en strikt stram tolkning av islam.

Partiet Ennahda är en känslig fråga, som splittrar Tunisien. Ledaren Rached Ghannouchi har hela tiden understrukit att islamistpartiet följer demokratiska regler, men partiet lämnade till exempel tidigt det nationella råd, som har verkat för att förbereda det fria valet på söndag. 

Ghannouchi hotar med våld, om partiet inte får de röster som det redan tycks ha räknat hem. Ultrakonservativa muslimer, salafister, har stört valrörelsen med sporadiska våldsamma attacker, men dem har Ennahda tagit avstånd ifrån.