Stark kvartalsrapport från Ericsson

1:13 min

Ericssons tredje kvartal gick bättre än väntat, rörelseresultatet före skatt blev 5,9 miljarder kronor, vilket är runt 800 miljoner mer än motsvarande kvartal i fjol. Vd Hans Vestberg pekar ut två affärsområden som har bidragit till resultatet.

– Tittar man på det här kvartalet så fortsätter vi med en god tillväxt, säger vd Hans Vestberg.

– Det drivs mycket av försäljningen av mobilt bredband men också tjänstesidan går bra. De två tillsammans gör att vi har en mycket högre volym och en tajtare kostym gör att det kommer ut mer på sista raden.

Ericssons omsättning steg under det tredje kvartalet och landade på 55,5 miljarder kronor, det är 8 miljarder mer än för motsvarande period 2010.

Och marknaden gav rapporten godkänt, någon timme före lunch hade aktien stigit med nästan 5 procent. 

På minussidan märks att koncernens bruttomarginal har backat något, det förklaras bland annat med att det pågår flera moderniseringsprojekt i Europa.

Ericsson känner av de sämre tiderna i Sydeuropa och att det är oroligt i Mellanöstern. Där minskar tillväxten, precis som i USA. Men utöver det ökar omsättningen i samtliga regioner:

 – Tittar man nu på våra tio regioner så växer det ju faktiskt i åtta regioner här i tredje kvartalet. De nya regionerna som växer det här kvartalet är Afrika som växer mycket, Latinamerika växte redan i andra kvartalet men växer också här i tredje, vi ser att Norden och Östeuropa växer väl och vi ser även att Kina, Korea och Japan växer väl, säger han.