"Regeringen ska inte löneförhandla"

Männen drar ifrån lönemässigt, trots att löneskillnaderna mellan män och kvinnor har börjat utjämnas för första gången på många år. Arbetslivsminister Hans Karlsson säger ändå att han är nöjd med utvecklingen.

– Vi har kommit väldigt långt i Sverige. Nu kommer vi att kunna komma ännu längre. Jag har varit orolig för att utjämningen mellan män och kvinnor har stannat upp och att vi skulle få en utveckling åt andra hållet, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

– LO:s undersökning visar att det inte behöver bli så utan att vi kan gå vidare och behålla en tätposition och bli ännu bättre, säger Karlsson.

Förklaringen till att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom vissa grupper på arbetsmarknaden nu minskar är att antalet kvinnor nu ökar inom traditionellt manliga höglöneyrken.

Fackförbundet Kommunals avtalsrörelse blev framgångsrik genom att man minskade löneklyftorna inom den offentliga sektorn.

Ser man till samtliga grupper på arbetsmarknaden ökar fortfaranade löneskillnaderna mellan könen.

Kvinnornas löneökning var i genomsnitt 30 kronor mindre än männens. Fortfarande tjänar kvinnorna bara 82 procent av vad männen gör.

– Detta är ingen seger, men ett steg i rätt riktning, säger arbetslivsministern.

Regeringen har ingen avsikt att lägga sig i förhandlingarna.

– Det är just det regeringen inte ska göra utan lönerna är en fråga för parterna. Det har visat sig vara framgångsrikt så här långt jämfört med andra länder, säger Hans Karlsson.

Men det är fortfarande stora skillnader mellan vad män och kvinnor tjänar?

– Jag tror det fungerar och jag tror på modellen. Vi ska inte ha en riksdag som försöker sig på att bestämma löner för fyra till fem miljoner löntagare i landet, säger Hans Karlsson.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".