Reinfeldt om Kadaffi: "Världshistoria"

0:41 min

Förutsatt att uppgifterna stämmer så bevittnar vi nu världshistoria, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar.

– Kadaffi stod med överlägsen militärmakt bara för en kort tid sedan redo att begå en massaker på Bengazis befolkning. Nu är han borta, hans makt är bruten. Det är en seger för det libyska folket som reste sig mot detta, en seger för alla oss som trodde på ett världssamfund som reagerade, och det är en seger för alla de svenskar som varit med och gjort detta möjligt i en viktig insats, sade Reinfeldt.

– Vår förhoppning är naturligtvis att den som begått allvarliga brott mot mänskligheten och mänskliga rättigheter, som överste Kadaffi, ska ställas till svars och ställas inför rätta. Nu får vi naturligtvis följa huruvida han lever eller inte, vi har inte bekräftade uppgifter på det ännu, sade Reinfeldt.

– Med Kadaffi fast så avslutas Kadaffieran och det nya Libyen kan börja byggas. Det nya Libyen som kommer att behöva vårt stöd i humanitära insatser, i sjukvårdsinsatser och att bygga ett civilt samhälle och hur man använder demokratiska rättigheter. Allt det som nu hoppfullt, som en del av den arabiska våren, ska bygga en ny arabvärld, ett nytt Nordafrika, sade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kommenterar uppgifterna från Libyen i ett sms till TT:

"Jag har nåtts av information som säger att Muammar Kadaffi är död. Jag hoppas att detta innebär ett slut på stridigheterna och att arbetet för ett fritt och demokratiskt Libyen på allvar kan ta fart. Jag vill nu att regeringen höjer ambitionerna för Sveriges civila stöd till Libyens återuppbyggnad", skriver Juholt.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista