Bangkok bävar för än värre översvämningar

1:21 min

I Thailand hotas huvudstaden Bangkok av vattenmassorna sedan regeringen beordrat att dammluckor och slussar ska öppnas för att lindra översvämningarna längre norrut i landet.

Sandsäckar staplas utanför många butiker, kontor och bostäder även i centrala Bangkok i väntan på vattenmassor som kan nå hit i veckoslutet.

En tjänsteman vid vattenmyndigheten som inspekterade en just öppnad dammlucka sa till Ekot att öppningen av luckor och slussar sker försiktigt och gradvis i hopp om att inte orsaka alltför mycket översvämning.

Men ingen verkar veta exakt hur svårt Bangkok kommer att drabbas.

I utkanten av staden har folk parkerat sina bilar på broar och upphöjda motorvägar för att skydda dem från vatten.

En tårögd premiärminister Yingluck Shinawatra sa i tv att detta är en nationell kris och hon vädjade om barmhärtighet från landets medier, som kritiserar hennes krishantering.

Vi måste sätta politiken åt sidan och hjälpas åt nu, sa hon.

Regeringen kom till makten för bara några månader sedan efter uppslitande politisk turbulens de senaste åren i Thailand. Oppositionen anklagar Yingluck Shinawatra för svagt ledarskap i katastrofen, som hittills krävt runt 320 liv.

I dag sa hon att dammluckorna som hittills skyddat Bangkok nu måste öppnas för att allt vatten ska kunna ledas ut i havet.

Det är uppemot tio miljoner kubikmeter vatten per dag som nu ska släppas igenom niomiljonersstaden Bangkok. Detta alltså för att försöka bli av med upp till två meter djupa vattenmassor som nu täcker stora av landet norr om huvudstaden.

Där har bostäder, lantbruk och industrier översvämmats, däribland hundratals japanska fabriker för bilar och elektronik. Översvämningarna, som beror på ovanligt kraftigt regn i år, har hittills kostat ekonomin uppemot 20 miljarder kronor.