Slutsatsat på rymdturism från Kiruna

1:37 min

Kommer rymdturismen från Kiruna någonsin att lyfta? Nu har initiativtagaren till bemannade rymdresor från Sverige, det statliga rymdbolaget SSC, sålt alla sina aktier i det tidigare helägda rymdturismföretaget Spaceport Sweden.

Hans Karlander är ordförande för SSC:

– Bemannade turistfärder i rymden, det är ingenting som vi tycker att vi ska hålla på med.

Men så här annorlunda lät Rymdbolagets, som bolaget hette då, förra vd Claes-Göran Borg, 2007:

– Ett viktigt första steg på vår väg mot rymdturism, sade han när han skrev avtal med rymdoperatören Virgin Galactic med syftet att Kiruna skulle bli företagets första rymdbas utanför USA.

Dåvarande rymdminister Maud Olofsson invigde samtidigt Spaceport Sweden på Kiruna flygplats.

Men rymdresorna har dragit ut på tiden. Och SSC som tidigare var ensam ägare har sålt allt efter ett styrelsebeslut i somras.

– Man kan inte hålla på med allt, utan de drygt 600 anställda vi har håller på med väldigt mycket mer närliggande frågor än denna väldigt visionära turistfråga, säger Hans Karlander.

Ägare till Spaceport Sweden är nu ishotellet och skidanläggningarna i Kirunafjällen, tillsammans med riskkapitalbolaget Norrskenet.

Men rymdspecialisten SSC överger inte skeppet helt. Informationsdirektören Anna Rathsman kommer att sitta kvar i styrelsen:

– Vi stöder fortfarande Spaceport Sweden, vi tycker det är jättespännande att se vad framtiden ger, vi samarbetar gärna med dem och vi är också med och stöder olika projekt.