Nato väntas avbryta Libyeninsatsen snart

1:17 min

Efter Muammar Kadaffis död i dag väntas Nato snart avbryta sin sju månader långa militära aktion i Libyen. Samtidigt kommer uppgifter om att både ett franskt och ett amerikanskt flygplan skjutit mot den konvoj där Kadaffi färdades i dag.

Den 19 mars inledde franska militärflygplan bombräder i Libyen, och så småningom tog Nato över kontrollen av den FN-stödda militära aktionen som var tänkt att skydda Libyens civilbefolkning.

Men nu är Kadaffi själv död, och allt tyder på att hans anhängare har tvingats ge upp det sista av sin makt. I kväll sa därför USA:s president Obama att Nato "snart" kommer att avsluta sina bombningar.

Nyhetsbyrån AP uppger att det styrande Natorådet ska träffas på högkvarteret här i Bryssel i morgon. Enligt en diplomatkälla kommer ett beslut senast på lördag om att avsluta den militära aktionen i Libyen, under förutsättning att Natos militära ledning inte anser att det finns skäl att fortsätta operationen.

Frankrikes försvarsminister Gerard Longuet sa i kväll att ett franskt Mirageplan avfyrade ett varningsskott mot den kolonn där Muammar Kadaffi färdades och senare blev dödad.

Dessutom uppger AFP att ett amerikanskt obemannat flygplan avfyrade en missil mot samma konvoj. Det finns däremot fortfarande inga uppgifter om att Kadaffi eller någon annan i konvojen ska ha blivit skadade av någon av de här luftattackerna.