Kadaffis död firades på många håll i Sverige

Libyer i Sverige är glada efter beskedet att Muammar Kadaffis död. Hemma hos Safia och Amro Abdel Bari i södra Stockholm stod tv:n med arabiska nyheter på i går kväll, samtidigt som de talade med sina släktingar i Libyen.

– De jublar och det är trängsel överallt, så man kan inte ta sig någonstans. Alla vi ser här på tv:n samlas precis vid gröna torget, säger Amro Abdel Bari.

En glädjens dag?
– En glädjens dag, verkligen. Det är en historisk dag.

Övergångsrådet hade ju redan kontroll över nästan hela Libyen. Gör det någon skillnad att han nu dödats?
– Ja visst, eftersom han betraktats som en symbol eller ikon för en del. Folk trodde fortfarande att han kunde komma tillbaka. Folk fruktade honom.

Som många andra libyer har familjen följt utveckling med en blandning av stor glädje och oro. Delar av deras släkt har flytt tidigare och delar har varit kvar och de känner flera som personligen drabbats hårt.

– Ja, det gör vi. Vi känner väldigt mycket. Under Kadaffis tid har vi blivit drabbade allihop. Ingen familj har inte blivit drabbad, säger Safia Abdel Barri.

I går var firade unga män och kvinnor Kadaffis död vid Sergels torg i Stockholm med sång och jubel. Walid Ali Alashibi kunde knappt beskriva sina känslor.

– Det är helt otroligt. Jag är så glad, förvirrad, chockad.

Varför är det så viktigt att Kadaffi är död?
– För att vi säkrar vår framtid.

Hade det inte varit bättre om han ställts inför rätta och fått sona sina brott juridiskt?
– Nej, det skulle ta längre tid bara för landet att byggas.