ETA lägger ner vapnen för gott

I Spanien har den baskiska separatiströrelsen ETA deklarerat att den lägger ned vapnen för gott. Beskedet kom som många gånger tidigare via den baskiska tidningen Gara.

ETA har beslutat att definitivt upphöra med sin väpnade verksamhet, löd meddelandet.

Den baskiska gerillagruppen vill i stället att både Spaniens och Frankrikes regering engagerar sig i en direkt dialog för att hantera konsekvenserna av konflikten och komma förbi de våldsamma konfrontationerna.

Detta kan vara ett historiskt beslut och innebära slutet på en av Europas mest långlivade och största terrorgrupper med 829 liv på sitt samvete.

Men ETA har flera gånger tidigare deklarerat bestående vapenvilor utan att hålla sitt löfte, när den inte fått igenom sina krav.

ETA är sedan många år försvagat. Organisationen har fastnat i räder i den bredare jakten på terrorister. 

Frankrike bistår numera Spanien för att stoppa de baskiska terroristerna, men ETA har för att bevisa sin existens slagit till då och då.

Nu ska personer, som medverkade till freden i Nordirland och den tidigare FN-chefen Kofi Annan varit inblandade i samtal, som lett fram till att ETA nu lägger ner vapnen.

Spaniens premiärminister Zapatero sa i går kväll på en presskonferens att det var en seger för demokratin.

Oppositionspartiet PP medger att beskedet är lovande, men håller fast vid att ETA måste upplösas och lämna in sina vapen för att spanjorerna ska få frid.