Rädda Barnen vill ha elevskadeförsäkring

Alla barn som blir mobbade i skolan ska ha rätt till ersättning, det säger Rädda Barnen som nu föreslår ett system för ersättning via en försäkring som till exempel patientskadeförsäkringen.

– Vi vet att mobbning orsakar oerhört svåra skador, livslånga för en del. Om vi har skolplikt som tvingar barn till skolan menar vi att vuxenvärlden ska ha motsvarande plikt att skolan ska vara utan mobbning. Har mobbning förekommit ska eleven ha rätt till ersättning, säger Fredrik Malmberg som är chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Idag fungerar det så att en mobbad elev, teoretiskt, i en rättegång kan tilldömas skadestånd om skolan varit försumlig och gjort fel. I verkligheten har det aldrig hänt.

Nytt lagförslag inte bra nog
En statlig utredning har föreslagit att elevernas rättigheter ska förbättras. Eleven ska inte behöva bevisa att skolan gjort fel, istället är det skolans sak att bevisa att den gjort rätt.

Men Rädda Barnen tycker inte att det lagförslaget är tillräckligt bra. Det räcker med att skolan försökt stoppa mobbningen för att slippa betala skadestånd. Även i fortsättningen blir de flesta mobbade eleverna utan ersättning, tror Fredrik Malmberg.

Rädda Barnen vill istället ge kommunerna ett strikt ansvar i ett system med en försäkring som kommunerna får betala. Liknande patientskadeförsäkringen eller läkemedelsförsäkringen vänder sig den mobbade eleven vänder sig till försäkringsbolaget och får ersättning.

Dumt ta det till rätten
Då slipper också eleven stämma sin skola och möta sina lärare i en rättegång.

– Det är synnerligen olämpligt att kränkning av elever behandlas i domstolar. Eleven mår oerhört illa, säger Bill Dufwa som är professor i försäkringsrätt.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".