Microsofts aktie föll efter rapport

Världens största mjukvaruföretag kom i går kväll med sin rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal, avslutat den 30 september. Microsoft redovisar en nettovinst på motsvarande 38 miljarder kronor. Det är en ökning med 6 procent jämfört med samma period förra året. Men Microsofts aktie föll ändå - med 0,5 procent under efterbörsen.

Omsättningen ökade med 7 procent, från 16,2 miljarder dollar till 17,4 miljarder dollar - 115 miljarder kronor.

Microsofts framgångsrika Officepaket har varit en kraftigt bidragande orsak till plussiffrorna. Operativsystemet Windows, bolagets flaggskepp, har dock varit en besvikelse. Försäljningen ökade bara med bara 2 procent.

Peter Klein, finanschef vid Microsoft, framhöll bredden på bolagets utbud som den största orsaken till det ändå positiva resultatet.

"Vår produktportfölj har svarat upp bra och vi har också ett imponerande batteri av produkter i vår "pipeline" som borgar för en bra framtida tillväxt", sade han i ett pressmeddelande.

Resultatet blev ungefär som analytikerna förväntat. Enligt Reuters är det den första kvartalsrapporten av tio som Microsoft inte lyckats överträffa förväntningarna.

Från nästa delårsrapport kommer Microsoft också att inkludera resultatet från nättelefonföretaget Skype som köptes tidigare i år.