Kadaffis fall kan skrämma al-Assad och Saleh

1:37 min

Kadaffis störtande och död har välkomnats över hela världen, med vissa undantag. Medan många kommentarer uttrycker fasa över barbariet som tycks omge hans död, är den allmänna känslan i arabvärlden att Kadaffis fall kommer att stärka proteströrelserna och sätta skräck i ledare som Bashar al-Assad i Syrien och Ali Abdullah Saleh i Jemen.

"Syria, Syria, Syria" löd en av talkörerna i natt på torget i Tripoli. Jublande libyer som ville skicka en hälsning för att stärka den syriska proteströrelsen och en av kommentarerna bland aktivister i arabvärlden löd: Vilket öde föredrar ni Ali Abdullah Saleh och Bashar al-Assad? Vill ni dö som Kadaffi? Hamna i bur som Mubarak? Eller tvingas på flykt som Ben Ali?

Kadaffis död bör ha givit andra arabledare kalla kårar, även om ingen av dem sörjer honom i dag. Kadaffi hade få vänner i regionen och i grannländerna där man inte behövde leva i skräck för hans repressalier, betraktades han som en galen excentriker, en ständig källa till underhållning.

De officiella reaktionerna är förutsägbara - från Egypten talar man om ett nytt kapitel i Libyens historia, och Arabförbundet hoppas att Libyen ska kunna läka såren från det förflutna utan hämndbegär.

Men nu riktas hela arabvärldens blickar mot de länder som anses stå på tur: Syrien och Jemen där regimerna använt brutalt våld mot sina demonstranter.

Jemen drabbades nyligen av ett stort bakslag när presidenten Ali Abdullah Saleh återvände efter sin sjukhusvistelse i Saudiarabien. 

I Syrien har den blodiga massakern på demonstrerande kopter i Egypten för tio dagar sedan satt skräck i Syriens många religiösa minoriteter som nu oroar sig för vad diktatorns fall kan föra med sig för dem.