Begravningen av Kadaffi kan skjutas upp

1:17 min

I Libyen råder fortfarande enorm glädje och eufori efter att den störtade diktatorn Muammar Kadaffi dödades i Sirte i går. Samtidigt meddelas att begravningen kan skjutas upp.

Tidigare har det sagts att han skulle begravas i dag under en kort och hemlig ceremoni, som det har uttryckts.

Omständigheterna kring Muammar Gaddafis död är så pass oklara att de behöver utredas, anser FN:s människorättskommissionär Navi Pillay.

– Det finns fyra eller fem versioner av hur han dog. Givet vad vi såg i går borde en utredning göras, sade Pillays talesman Rupert Colville till AFP i Geneve.

De bilder som lags ut på när Kadaffi dödades, visar en uppenbart förvirrad man som ber för sitt liv.

Uppgifterna om vad som hänt Muammar Kaddafis son Saif al Islam går isär.

Övergångsrådets NTC:s högste militäre ledare, Ahmed Bani, uppger för Ekots utsände att Saif al Islam är svårt skadad och kämpar för sitt liv på ett sjukhus i Zliten.

Men enligt en annan hög befälhavare inom det libyska övergångsstyret är Saif al-Islam på flykt söderut mot gränsen mot Niger, uppger Reuters.

Kadaffis andre son, Mutassin, som var med i den konvoj som i går attackerades av Nato och sedan av rebellstyrkor, dödades i samband med striderna igår.

Mutassins kvarlevor har tagits till Misrata där den visas upp för människor, Muammar Kadaffi skulle begravas på hemligt ställe i dag, men NTC anser sig inte ha hittat ett tillräckligt säkert ställe ännu och kommer därför att vänta med begravningen ytterligare någon dag.

Om det var firande med spårljus, knatter från automatvapen, sång, dans och biltutor hela natten, så var det betydligt lugnar på gatorna i Tripoli under förmiddagen.

Kvar låg drivor av sopor från natten, liksom tomhylsor från segerskotten.

Glädjen är dock påtaglig. Vid en marknad i gamla stan säljer en flicka bröd.

– Jag är väldigt, väldigt glad, säger flickan och fullkomligt strålar med hela ansiktet. Med Guds vilja kommer Libyens folk att segra också i framtiden.

Det var glest mellan besökarna i marknaden under förmiddagen, de flesta tar igen sig efter nattens firande.

Bland fåglar i burar, kryddor, kött, bröd och kläder står en man i vit arabisk långskjorta. Han ser nöjd ut.

– Jag känner att hela Libyen är befriat. Kadaffi har tagit sin tid i över 40 år, och kontrollerat landet med järn och eld. Det här är slutet för alla som styr sina länder med våld, säger Ramadan Salem.

Trots lättnaden finns också en pyrande oro i bakgrunden. Övergångsrådet NTC anser att man nu måste vara försiktig, det finns en risk att gamla Kadaffitrogna triggas av den blodiga video som visar hur det gick till när diktatorn dödades. Det är också en av anledningarna till att Kadaffi kommer att begravas på hemlig plats.