Cat Stevens.

Cat Stevens jumbojet nedtvingat

Ett av United Airlines jumbojetplan på väg från London till Washington tvingades att gå ner i Maine sedan säkerhetsagenter larmat om en misstänkt passagerare. Passageraren var artisten Cat Stevens.

Oron för terrordåd i samband med det amerikanska presidentvalet har gjort att myndigheterna i USA nu skärpt kontrollen av flygplan och passagerare.

– Oh baby, it’s a wild world, sjunger den brittiskfödde artisten Cat Stevens. 1977 konverterade han till islam och bytte namn till Yusuf Islam.

På tisdagen var han på väg från London till Washington. Över Atlanten fick kaptenen på flight UA 919 order att omedelbart landa på flygplatsen Bangor i Maine i nordöstra USA.

Stevens efterlyst av FBI
FBI hade vid en särskild passagerarkontroll efter planets avgång sett Islam på deras efterlysningslistor.

– Vi ville inte att ett plan med en sådan passagerare skulle få flyga in i den känsliga korridoren över New York och Washington, säger Mark Hatfield vid Transport Security Administration, TSA.

Den 56-årige sångaren sattes i en cell och kommer att skickas tillbaks till London.

Yusuf Islam har inreseförbud sedan han för några år sedan misstänktes för att ha gett pengar till en välgörenhetsorganisation, som i sin tur stött terroristgrupper i Mellanöstern.

Ökad kontroll av resenärer
Omdirigeringen av United Airlines-planet är ett exempel på den ökade nervositeten för terrordåd inför presidentvalet.

Nyligen fattades beslut om att intensifiera passagerarkontrollen vid alla amerikanska flygplatser.

Förutom att ta av sig skorna måste nu alla passagerare också ta av sig kavajer och jackor för undersökning.

Transportsäkerhetsmyndigheten TSA begärde på tisdagen att få in listor på 11 miljoner flygpassagerare från flygbolagen för att testa ett nytt så kallat riskidentifieringssystem.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".