Scania väntar skakig färd i Sydeuropa

För lastbilstillverkaren Scania innebar årets tredje kvartal en vinst före skatt på drygt 3 miljarder kronor. Det är 350 miljoner mindre än för samma kvartal i fjol. En god vinst, enligt vd:n Leif Östling, men utvecklingen i Sydeuropa och Mellanöstern gör nu att företaget drar ned på produktionen.

– Vi anpassar produktionstakten efter en orderingång som vi ser i första hand i södra Europa och i Mellanöstern. Södra Europa, Mellanöstern och Grekland, där är det en väldigt stor osäkerhet, kunder tar inte köpbeslut. I Mellanöstern har vi ju strider som pågår och inbördeskrig i vissa länder. Det smittar ju av sig när det gäller den generella efterfrågan.

Bortsett från problemen runt Medelhavet upplever Scania en stark efterfrågan på samtliga övriga marknader, bland annat i norra Europa, Sydamerika, Ryssland och Asien. I Kina ökar volymen med 40 till 50 procent per år och enligt vd Leif Östling kan landet bli Scanias största marknad om tio år.

Men hur ser det ut nästa år? På den viktiga brasilianska marknaden växer osäkerheten eftersom nya bestämmelser kan införas. Och i Europa fortgår euroområdets skuldkris.

Men än rullar hjulen och under 2013 och 2014 kommer gamla fordon i Europa att behöva ersättas med nya. Leif Östling tror att det kan föra tillbaka Scania till samma läge som före finanskrisen 2008:

– Vi kommer säkert att komma tillbaka till samma nivåer som 2006-2008, säger han.