”Avgörande” möte om eurozonen utan resultat

1:29 min

Oenigheten inom eurozonen sänder ut "katastrofala" signaler till omvärlden. Det sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, på väg in till dagens finansministermöte i Bryssel. Juncker syftar framför allt på Tysklands och Frankrikes oenighet om hur man ska förstärka eurozonens räddningsfond EFSF.

– Vi visar verkligen inte prov på ett fungerande ledarskap, säger Jean-Claude Juncker, och han pratar om att effekten av oenigheten inom eurozonen kan bli "katastrofal".

Dagens finansministermöte är det första av en rad möten här i Bryssel den här helgen, möten som har kallats "avgörande" för eurons framtid. Men i förhandlingarna inför EU-ledarnas möten har oenigheten mellan framför allt Frankrike och Tyskland blivit allt mer besvärande, och i går kväll stod det klart att parterna inte kommer att kunna enas i flera viktiga frågor nu under helgen. I stället planeras ett extra toppmöte på onsdag.

Eurogruppens finansministrar väntas i dag besluta att betala ut den sjätte delen av nödlånet till Grekland, en utbetalning som är nödvändig för att inte den grekiska statskassan ska sina helt i mitten av november.

Men det lär däremot inte komma några beslut i dag när det gäller de mer politiskt känsliga frågorna, som att förstärka EFSF eller att uppmana banker till större skuldnedskrivningar när det gäller lån till krisande Grekland.

Ett tecken på att det väntas få konkreta resultat av dagens möte är att eurogruppens ordförande Juncker nu meddelar att han inte planerar någon presskonferens i dag, vilket annars brukar vara det normala efter ett möte med euroländernas finansministrar.