Viktig dag för Sony Ericsson

Idag presenterar SonyEricsson nya gemensamma mobiltelefoner. Det sker i en stor PR-kampanj med presskonferenser i 20 länder. Nokia har ju varit dominerade de senaste åren, men den senaste tiden har saker förändrats, säger Zanejd Valley som säljer mobiltelefoner i en butik i London.
Ericsssons senaste telefon har sålt jättebra men vi har haft får få att sälja och det har gjort att vi tappat kunder, säger Zanejd Valley och visar på sin datorskärm att i de dussin affärer kedjan har i centrala London finns det bara 10 av ericssons senaste telefon att köpa sammanlagt. Zanejd Valley ser framemot dagens lansering av nya produkter från SonyEricsson, och önskar sig något lättsålt som en blandning av en telefon och kalender, med färgskärm som man kan spela spel på. För det är stora förväntningar på Ericssons samarbete med Sony, det ska bli en revansch för ett av de största misstagen i svensk industrihistoria, att satsa på mobiltelefoner för affärsmän istället för privatpersoner, ett misstag i design som kostade de anställda tusentals jobb och aktieägarna miljarder i förluster. Phil Sparks är aktieanalytiker på banken HSBC, och han vill veta om de nya telefonerna kan vinna tillbaka kunder från Nokia och om Sonyericsson kan tjäna pengar, säger Phil Sparks. Han liksom andra analytiker jag talat med tror faktiskt att SonyEricsson kommer ta marknadsandelar från Nokia, men att det ändå dröjer minst ett år innan det blir någon vinst Och så måste SonyEricsson klara av att producera så många mobil telefoner som behövs. Det är det som är allra viktigaste för Zanejd Valley i mobiltelefonbutiken som då kan göra mer reklam för SonyEricsson, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".