Kadaffis son livshotande skadad

2:28 min

I Libyen fortsatte firandet i dag efter fredagsbönen utan skottlossning med sång och dans. I Tripoli övervakades bönen på "Gröna torget", eller frihetstorget som det nu heter, av flera hundra poliser och soldater.

Imamen predikade fred och tackade gud för den libyska friheten och tackade alla länder som gett sitt stöd till Libyen under upproret. Flera tusen människor hade samlats till fredagsbön på frihetstorget, där det bara hålls bön vid högtidliga tillfällen. Efter bönen gavs tillfälle att fira.

– Det är en av de bästa dagarna sedan jag föddes, skillnaden nu är att ingen kan bli diktator i Libyen igen. Ingen som kan trycka ned det libyska folket, säger en ung man vid frihetstorget.

I Libysk tv rullar bilderna på gripandet av Muammar Kadaffi. Vem som egentligen dödade honom är fortfarande oklart, på videoupptagningar hörs tydliga uppmaningar: "döda honom inte, vi vill ha honom levande".

Kadaffi sköts med två skott, ett i huvudet och ett i magen enligt läkaren som tog hand om kroppen.

Också Kadaffis son Mutassim dödades i går. Han ligger nu till allmän beskådan i Misrata. När det gäller Saif al-Islam har uppgifterna gått isär, men allt tyder på att han är svårt skadad, livshotande, och inte har lång tid kvar. De uppgifterna bekräftas för Ekot av NTC:s militäre talesman Ahmed Bani.

Under eftermiddagen uppgav Nato att de inte kände till att Kadaffi var i den konvoj som först attackerades av Nato i går, innan rebeller fortsatte jakten.

I Tripoli har i dag sökandet efter kvarvarande Kadaffianhängare intensifierats i slutstädningen som NTC kallar det. Rebeller söker från hus till hus främst i det Kadaffivänliga, mycket fattiga Abu Salim-området. Under den glädjebubblande ytan i Tripoli finns en tydlig spänning.

Ahmed Bani, militärtalesman, konstaterar i alla fall att Libyen är fritt och att en dröm gått i uppfyllelse.

– Inte bara vi, hela världen är lycklig, säger Ahmed Bani.

I morgon väntas Libyen officiellt utropas fritt och om ett par dagar kommer Kadaffis kvarlevor att begravas, på hemlig ort.