EU häver sanktionerna mot Libyen

EU-länderna enades på onsdagen om att häva alla kvarvarande sanktioner mot Libyen. Beslutet fattades efter påtryckningar av Italien som vill samarbeta med Libyen för att stoppa illegal invandring från Afrika.

I måndags beslutade USA att häva sina sanktioner mot Libyen och nu följer EU efter. Den 11 oktober fattar EU:s utrikesministrar formellt beslut om att dra tillbaka både vapenembargo och ekonomiska sanktioner.

Tog ansvar för Lockerbie
Omvärlden intog en vänligare hållning till Libyen efter att landet tagit ansvar för Lockerbiekatatstrofen och gått med på att betala stora skadestånd till offrens anhöriga.

Riktig islossning blev det i vintras när Libyen överraskande beslutade att skrota sina kärnvapen. I april i år besökte överste Kadaffi Europa för första gången på tio år och meddelade där att han nu bröt sig lands isolering och tänkte bli en brygga för fred mellan Europa och Afrika.

Italien tog initiativ
Det var till slut Italien som fick EU:s ambassadörer att enas om att sanktionerna mot Libyen ska avslutas.

Italien vill samarbeta med Libyen för att stoppa den illegala invandringen från Afrika, men den libyska ledningen varnade nyligen för att den inte skulle kunna hjälpa till att stoppa den olagliga invandringen till Europa via libyskt territorium, om EU inte häver sina sanktioner.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".