Nato avvecklar insats i Libyen

1:34 min

Natos politiska ledning beslutade ikväll att militäralliansen ska avsluta sin militära aktion i Libyen den sista oktober. Det här meddelade Natos generalsekretare Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens ikväll.

 – Vi har tagit ett preliminärt beslut om att avsluta Operation Unified Protector den 31 oktober.

Nästan fyra timmar försenad kom Anders Fogh Rasmussen ut från Natorådets möte på högkvarteret här i Bryssel. Det var allvarliga diskussioner, sade Natochefen, men till sist var alla 28 Natoländer eniga om att den militära operationen i Libyen ska avslutas den 31 oktober.

Fram tills dess ska Nato noga övervaka läget i Libyen och fortsätta ha möjlighet att slå till mot eventuella hot mot civila.

På presskonferensen gled Natochefen undan frågan om han beklagade att Kadaffi blev dödad i stället för att man kunde gripa och föra honom till internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Enligt Anders Fogh Rasmussen är det nu upp till det Nationella Transitionsrådet att ta ställning till kravet från FN:s råd för mänskliga rättigheter, om att det behövs en utredning om hur Kadaffi blev dödad.

– Det är upp till de libyska myndigheterna att avgöra om en speciell utredning är nödvändig eller inte. Men jag förväntar mig att de kommer leva upp till den anda som det Nationella Transitionsrådet själv har krävt, nämligen demokrati och öppenhet, säger Anders Fogh Rasmussen.