"Självklar vinnare i presidentvalet i Argentina"

2:18 min

Allt talar för att den sittande presidenten Cristina Fernandez de Kirchner kommer att vinna valet på söndag. Att hennes make gick bort för ett år sedan anses öka hennes chanser att bli omvald.

I alla tal hänvisar Cristina Kirchner till ”honom” – ”el”. Ibland lyfter hon handen mot himlen, ibland höjer hon blicken. Nestor Kirchner har blivit en del av Argentinas ikonografi, tillsammans med Juan Peron, Carlos Gardel och Che Guevara.

Och att ha honom där, istället för här, har hjälpt Cristina Kirchner att ge form åt ”kirchnerismen” den rörelse som hon menar är på väg att ge den gamla peronismen ett nytt ansikte.

Nestor Kirchners ganska aggressiva och polariserande sätt var en enande faktor för oppositionen. Men när han dog, började oppositionen att lösas upp. Betydelsen av det märktes redan på Nestor Kirchners begravning.

Då framfördes Ave Maria, men det var inte vilken version som helst – den sjöngs av en välkänd anti-peronistisk sångare.

Och det är just det som är det nya med den ”kirchnerism” som Cristina kunnat utveckla efter sin makes död – den lockar många som inte är peronister – inte minst välkända offentliga figurer som artister, skådespelare, författare och intellektuella.

Men det beror inte enbart på Cristina utstrålning eller Nestor Kirchners frånfälle, utan också på vad de faktiskt har gjort under sin tid som Argentinas presidenter.

Julio Burdman, professor på Belgranouniversitetet i Buenos Aires, menar att det inte minst är makarna Kirchners liberalism vad gäller kulturella och sociala frågor som fått tidigare kritiker av peronismen att nu söka sig till dem. Inte minst legaliseringen av gayäktenskap och nerskärningen av militärapparaten.

Den typen av reformer antyder något nytt.

Anklagelserna om korruption och maktmissbruk, däremot, tillhör den traditionella politiska dramaturgin i Argentina, och väcker inte längre någon uppmärksamhet.