Stålkrig nära mellan EU och USA

Ett nytt handelskrig kan vara under uppsegling mellan EU och USA, och den här gången handlar det om stål, rapporterar vår korrespondent Bryssel.
Presidenten funderar fortfarande, sa Vita Husets talesman Ari Fleischer i går kväll. Funderar på om han ska införa tullar på import av stål. Operationen kan, åtminstone kortsiktigt, rädda jobb till den krisdrabbade amerikanska industrin. Men tullar kan också leda fram till tuffa motreaktioner från EU. Den amerikanska stålindustrin har under flera år haft stora problem, ett stort antal företag har gått i konkurs. Amerikanska stålarbetare har sagt att nu får det vara nog, nu är det dags att införa tullar på billig import. Enligt USA kan priserna hållas lågt genom att EU-länder subventionerar den egna stålindustrin. Tullar skulle slå hårt mot europeiska unionen. Och företrädare för EU-länder säger att USA i stället måste göra det som Europa redan gjort, nämligen låta företag gå i graven om de inte kan tillverka tillräckligt billigt och effektivt. Särskilt stor är oron i Storbritannien. Ungefär hälften av den brittiska stålproduktionen exporteras till USA. Brittiska företrädare har därför livligt uppvaktat amerikanska regeringsföreträdare, och i veckan ringde också premiärminister Tony Blair upp president Bush och betonade hur allvarligt han ser på frågan. Förmodligen får vi redan i morgon veta vad det amerikanska svaret blir, då väntas Vita Huset ge besked om ett stålbad väntar i relationerna mellan bland andra EU och Förenta Staterna. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista