Redovisning av partipengar kritiseras

De politiska partierna och personvalskandidater ska öppet redovisa av vem och var de får sina pengar från, enligt en utredning. Förslaget kritiseras av remissinstanserna som hävdar att valhemligheten då röjs.

(Ljud: Universitet varnar: Kan leda till åsiktsregistrering)

Enligt förslaget ska det framgå vem eller vilka som gett ett bidrag på mer än 20 000 kronor till ett parti eller kandidat. Det har fått många remissinstanser att reagera.

Stockholms universitet varnar för att detta kan leda till en sorts åsiktsregistrering. Enligt grundlagen ska ingen öppet behöva bekänna partifärg men det kan avslöjas om partierna måste redovisa sina bidragsgivare, hävdar många instanser.

Regler saknas
Sverige är ett av få europeiska länder som inte har en rättslig reglering på det här området. Här har partierna istället frivilligt kommit överens om att redovisa sina inkomster.

Moderaterna, som motsätter sig förslaget, redovisar idag bidragen från privatpersoner i en klumpsumma och partisekreteraren Sven Otto Littorin hävdar att det räcker.

– Jag menar att valhemligheten för fysiska personer är överordnad. Får man veta exakt belopp och hur många bidragsgivare som finns då menar vi att man har tillgodosett det allmänintresse som finns och kan krävas, säger han.

Är det inte bra att politiker är höjda över allt tvivel?

Jo, absolut. Därför har vi den här överenskommelsen som vi tycker är bra. Men om en privatperson engagerar sig genom att hjälpa politiska partier då tycker vi att det är en överordnad princip att valhemligheten inte röjs, för det kommer att bli effekten, säger Sven Otto Littorin.

Frågor vägs mot varandra
Stefan Olsson, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, betonar att förslaget handlar om att väga viktiga frågor mot varandra.

– Dels vill vi ha åsiktshemlighet men vi vill inte ha korrupta politiker heller. Jag tror inte att det finns några större skandaler på nationell nivå men lagen ska också tillämpas på lokal nivå och här finns det ju faktiskt en del korruptionsskandaler det senaste decenniet, säger Stefan Olsson vid Uppsala universitet.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".