Varmare fjäll

Den eviga tjälen håller på att försvinna

De senaste årtiondenas varmare klimat har påverkat fjällnaturen så att den eviga tjälen, permafrosten, försvinner i en del myrar.

När permafrosten försvinner i myrarna kan det komma att förändra växtligheten och påverka utbytet av växthusgaser i myrar, sjöar och bäckar.

Torben Christensen från Lunds universitet, som studerat myrarna i Abisko, kan konstatera att sammansättningen av växter förändrats på de avgränsade provytorna i Stordalen.

– Den typ av vegetation som vi står på, håller på att minska i sin utspridning. När permafrosten kollapsar så kollapsar den här ytan också och vi får i stället ett blött våtmarkssystem med tuvull och andra växter. De torra delarna av myren har alltså minskat ganska avsevärt, säger han.

Fjällens ekosystem påverkas
Om de kulliga så kallade palsmyrarna faller ihop på grund av att den underliggande tjälen tinar så kommer det att påverka hela det ekologiska systemet i fjällen.

Växtligheten blir alltså en annan och det påverkar också sjöar och vattendrag. Anders Jonsson från Umeå universitet studerar utbytet av koldioxid och metan i sjöar här i Abisko.

– Vårt projekt går ut på att titta på kolbalansen i landskapet. Vi tittar närmare på sjöar dels från alpin miljö ner till barrskogen, säger han.

Nu står vi här i björkskogsregionen vid en liten sjö som heter Diktar-Eriks sjö och här ute finns en flotte med en massa instrument där ni mäter kolbalansen.

– Instrumenten mäter flödet av koldioxid från sjön upp till atmosfären eller tvärtom.

Vi vet ju nu genom andra undersökningar här i fjällområdet att den eviga tjälen, permafrosten, försvinner i vissa myrar. Vad kan man tänka sig att en sådan utveckling får för inflytande på sjöar som den här?

Ökad halt av koldioxid i atmosfären

– Det kan ha ganska stor betydelse för om permafrosten tinar så är det fullt med organiskt material som är fastfruset, som när det tinar till en del går upp i atmosfären. Men sedan finns det en hel del som rinner ut i bäckarna och som så småninngom kommer ut i sjöarna. Då bildas koldioxid och metan i sjöarna. Ett högre inflöde av organiskt material innebär också ett utflöde av koldioxid i atmosfären.

Kan man tänka sig att det här har en mer storskalig betydelse om detta händer på många ställen?

– Ja, det kommer det helt klart att ha. Det är många sjöar i landskapet och mycket organiskt matierial som kan omsättas. Så det blir ett märkbart tillskott, säger Anders Jonsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".