Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Otydliga regler för ministrar"

Sverige har för otydliga regler för ministrar som lämnar regeringen. Sverige behöver bättre regler, anser Peter Eigen vid den ansedda antikorruptionsorganisationen Transparency International. (Ekonomiekot)

I många länder finns karantänsregler, men i Sverige kan en minister gå direkt från sitt uppdrag till jobb i näringslivet, i en bransch han eller hon haft tillsyn över.

– Det behövs en svängdörrspolicy som gör det omöjligt för ministrar att gå till jobb i näringslivet inom sektorer de tidigare har haft inflytande över. I Sverige är reglerna inte tydliga nog och det vore en bra idé att ändra det här, säger Peter Eigen.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger att det kan vara dags att införa hårdare regler.

– Jag tycker inte alls att det vore orimligt att man hade någon typ av regelverk när det gäller detta men det skulle inte vara yrkesförbud för folk som har haft politiska uppdrag. Däremot kan det finnas gränsfall där man behöver någon typ av regelverk, säger hon.

Rosengren gick till näringslivet
En av dem som med all säkerhet skulle ha påverkats av hårdare regler är förre näringsministern Björn Rosengren, som fick ett nytt välbetalt jobb som rådgivare i Stenbeckssfären bara en och en halv månad efter det att han formellt lämnat sitt uppdrag som näringsminister.

– Jag tycker inte att det föreligger den känsligheten här utan det är ju mer att jag är en rådgivare där jag ger råd i olika frågor. Jag öppnar dörrar, jag tror jag har ett ganska brett kontaktnät, sa Björn Rosengren då han fick det nya jobbet.

Rosengren har själv sagt att han använder sitt politiska kontaktnät och sina vänskapsrelationer i sitt arbete. Rosengrens snabba jobbyte har tidigare kritiserats från många håll.

Marita Ulvskog medger att Björn Rosengren kan vara ett av de tveksamma fallen.

– Det rör sig om enstaka fall i Sverige, men ändå, det kan absolut vara något man behöver titta på.

”Karantänstid kanske behövs”
– Det är möjligt att man ska någon form av karantänstid eller liknande. Men detta är i så fall en del i vårt fortsatta arbete för att se till att det är ordning och reda och att ingen ska kunna misstänkas, säger Marita Ulvskog.

Andra exempel på ministrar som utnyttjat sina erfarenheter som ministrar för att få välbetalda jobb i näringslivet är Ylva Johansson, som efter att hon fått sparken som skolminister fick ett välbetalt jobb för utbildningsföretaget Att Veta. En av hennes uppgifter var att sälja in företagets dataspel till skolorna.

Hennes sambo Erik Åsbrink hade kort tid efter att han slutat som finansminister skaffat sig över tio uppdrag som styrelseledamot i olika it-bolag.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".