Kadaffi ska inte obduceras

Det blir ingen obduktion av Muammar Kadaffi för att reda ut hur han dog. Det säger en talesman för militärrådet i Misrata, där kroppen förvaras.

– Ingen ska öppna hans kropp, slår talesmannen Fathi al-Bashaagha fast.

Tidigare hade Misratas högste rättsläkare sagt att både Kadaffi och hans son Mutassim skulle obduceras under lördagen.

Eftersom det cirkulerar flera olika versioner om hur det gick till när ex-diktatorn dog har bland annat FN och USA krävt en utredning för att ta reda på om det begåtts krigsbrott, det vill säga om Kadaffi mördats medan han var tillfångatagen.

Muammar Kadaffis klan vill få möjlighet att begrava kroppen.

I ett uttalande på en Syrienbaserad Gaddafivänlig kanal ber den tidigare diktatorns familj att få ta hand om kropparna av Kadaffi, hans son Motassim och andra klanmedlemmar som dödades på torsdagen när rebellsoldater intog Kadaffis hemstad Sirte.

"Vi uppmanar FN, Islamiska samarbetsorganisationen (OIC) och Amnesty att tvinga Libyens övergångsregering (NTC) att lämna över martyrernas kroppar till vår klan i Sirte och tillåta dem att genomföra begravningsceremonin i enlighet med muslimska sedvänjor och regler."

Övergångsrådets premiärminister Mahmud Jibril sade på fredagen att gripandet av Gaddafis son Saif al-Islam och den förre säkerhetschefen Abdullah al-Sanussi har högsta prioritet för regeringen.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har tidigare utfärdat arresteringsorder för Saif al-Islam och al-Sanussi tillsammans med Gaddafi. De tre har ansetts "främst ansvariga" för brott mot mänskligheten i Libyen.

Vad som hänt Kadaffis son är fortfarande oklart.

Libyens förre underrättelsechef Abdullah al-Senussi har setts i norra Niger, rapporterar AFP. Han är bland annat efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

TT