Stor oro för valfusk i Tunisien

2:03 min

I morgon går Tunisien till val. Det är första gången som medborgare ska få lägga sin röst utan att presidenten manipulerar resultatet till sin fördel. Oron är ändå stor för valfusk.

Socialdemokraten Kent Härstedt, som är på plats som valobservatör för säkerhetsorganisationen OSCE, pekar på att fusk kan ha förekommit redan före själva valet.

– Den avgörande skillnaden är att den organisation som vi normalt har på plats följer hela skeendet i valkampanjen, om det finns en rättvisa i exponeringen i media och om det finns en rättvisa kring hur man får kampanja. Den organisationen har inte fått vara på plats här i Tunisien, säger Kent Härstedt.

Till exempel rapporterar webbsidan Tunisia Live att det islamistiska partiet Ennahda ska ha betalat bröllop och bjudit på middagar efter ramadan för att skaffa sig väljare. Andra kan ha gjort samma sak. I Tunisiens inland har jag själv sett valaffischering som strider mot reglerna.

Valförrättaren Aïda Khemeri berättar att tunisiska väljare utomlands lagt upp foton på hur de har röstat på Facebook, också det förbjudet.

Detta är Tunisiens första fria val. Det följs noga av västvärlden och alla andra arabländer, som upplever revolter. Men bara varannan tunisier har registrerat sig inför morgondagen. Kandidaterna är många, med 81 partier.

– I någon bemärkelse är det fritt, men en frihet förutsätter att man har en kunskap, att man är medveten om vad man tar ställning till. Att man har haft möjlighet att lära sig och att partier har möjlighet att formulera sig så att människor förstår vad det finns för olika alternativ, säger Kent Härstedt.

Upptakten till valet har inte granskats av observatörer.