Oklart vem som har vårdansvar för spelberoende

1:41 min

Minst 50 kommuner ger ingen behandling alls till folk som vill bli av med spelberoendeproblem. Det visar en undersökning från Forum, Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet. Spelare med problem, som vill ha vård, får ibland ställa sig i kö eller inte få vård alls, berättar Anna-Karin Rybeck, forskningsledare vid Forum.

– Jag tycker inte alls att det är bra och naturligtvis är det otillfredsställande att det är så ojämlika vårderbjudanden i landet. Speciellt när det har lagts ned stora resurser på att arbeta fram effektiva metoder. Vi vet vilka som behöver hjälp, vi vet hur många som behöver hjälp, vi vet effektiva metoder. Det går att göra någonting åt, säger Anna-Karin Rybeck.

Forum har i år behandlat 200 personer som velat få hjälp med att bli av med sina spelproblem. En del av dem har först ringt stödlinjen och berättat om sina problem. Men i vissa kommuner går det inte att hänvisa till behandling, för där finns ingen, enligt Forums undersökning av läget i landet.

Grundproblemet, enligt både Forum och Folkhälsoinstitutet, är att regeringen inte beslutar om vem som har vårdansvaret, kommunerna eller landstingen. Frågan har varit uppe i många år.

Folkhälsoinstitutet kräver att regeringen gör en bättre reglering av spelmarknaden med socialt skydd som grundsyn och att någon ges ansvaret för spelberoendevården.

Forums anslag för behandling sänks kraftigt nästa år om inte till exempel Stockholms läns landsting träder in.

Om nedskärningarna blir verklighet kan bara cirka 30 personer behandlas. Då drabbas en del som ringer stödlinjen, bedömer Anna-Karin Rybeck.

– Det är väldigt många frustrerade samtal, både från spelare och anhöriga. Det är många som sitter i svåra sociala situationer med stora skulder och annan problematik både vad gäller annat missbruk och annan psykisk ohälsa. Många av dem är i stort behov av att få professionella hjälpinsatser, säger Anna-Karin Rybeck, forskningsledare vid Forum, Centrum för psykiatriforskning vid KI.