Tunisiska islamister uppmanar till valbojkott

1:27 min

Tunisien går till val i morgon. Och både USA, Frankrike och övriga arabvärlden följer hur det ska gå för det första landet som håller ett fritt val efter revolutionen i våras. Islamisternas ställning har diskuterats livligt under valkampanjen, men det är en splittrad grupp och vissa av dem manar till att bojkotta valet.

De fyra skäggiga unga männen i staden Hadjeb al Ayoun tittar ner när jag kommer in i deras järnaffär. De är kända salafister, ultrakonservativa muslimer. Efter en lång tystnad medger en av dem, Ghassen, att han inte tänker rösta.

Han är en arbetslös lärare, som vänt sig till islam.

– Vi salafister manar till bojkott av valet, för ingen representerar våra idéer. Vi manar tunisier att praktisera islam och följa koranen i stället för politisk demokrati, säger han.

Åtminstone 81 partier ställer upp i morgon. Omkring fyra miljoner tunisier ska rösta. Det islamistiska partiet Ennahda väntas bli störst med stöd framförallt söderut i Tunisien, men det fångar inte salafisterna.

Imamer som tidigare utsågs av ministeriet har i dag brutalt bytts av salafister.

– Det är inte bra, säger Ghassen och talar om olika islamistiska inriktningar, som tycks spreta precis som 70-talets vänsterrörelse i Sverige.

Vissa islamister röstar och andra hoppas att tunisierna ska strunta i sitt första fria val.