Vapen i omlopp ger osäker situation i Libyen

2:09 min

I Libyen förväntas det styrande övergångsrådet i morgon förklara inbördeskriget officiellt över. Premiärministern Mahmud Jibril har sagt att han ska avgå i dag, och att en ny interimsregering ska tillsättas. Allmänna val ska utlysas inom åtta månader. Och nu börjar arbetet på allvar med att stabilisera Libyen. Det viktigaste, sade den avgående premiärministern i dag, är att få bort alla vapen från gatorna.

Sedan nyheten om Muammar Kadaffis död kom så har eldgivningen ekat nästan konstant här i Tripoli. Alltifrån finkalibriga handeldvapen till luftvärnskanoner har avfyrats i glädje. Stundom har det känts som om nästan varenda libyer skjutit i luften. Så är det naturligtvis inte, men likväl så svämmar gatorna just nu i stort sett över av beväpnade unga män. Men det ska det enligt övergångsrådet bli ändring på nu. 

– När allt har lugnat ned sig så kommer reglerna att bli strikta rörande vapen. Den som påträffas med ett vapen utan tillstånd kommer att ställas inför rätta, säger Mahmoud Bin Salem, som jobbar inom övergångsrådets administration i Tripoli.

Libyen är ett land fullt av många traditionellt djupa splittringar och den stora mängden vapen som just nu finns i omlopp gör situationen än mer labil.

Och arbetet med att samla in vapnen har faktiskt redan börjat. Utanför Tripoli har lager upprättats där vapnen samlas ihop.

Överste Fatiya Jatarar är befälhavare för Jansourområdet, precis utanför Tripoli.

– Vissa har lämnat sina vapen frivilligt till oss, men andra har vi varit tvungna att skicka trupper till för att tvinga vapnen ifrån dem, säger han.

Många i Libyen har köpt och betalat för sina vapen själva och är ovilliga att skiljas från dem. Så dock inte rebellsoldaten Ezmik.

– Jag kommer att lämna tillbaka mitt vapen och det känns bekvämt och bra. Jag vill bara att livet ska återgå till det normala. Vad ska jag med ett vapen till, undrar Ezmik.

Det återstår dock att se om de flesta kommer att visa sig ha samma inställning honom.