Biltvättar utnyttjar asylsökande som arbetskraft

1:20 min

Papperslösa och asylsökande utnyttjas som svart arbetskraft på billiga biltvättar. Biltvättarna erbjuder handtvätt för runt hundralappen, men det låga priset är för bra för att vara sant. En av dem som jobbar under svåra förhållanden, för 30 kronor i timmen, är Ali.

– Det blir inte mer än 300 kronor om dagen, säger Ali.

Han jobbar på en biltvätt som ligger en bit utanför Göteborg. Han tvättar bilar för hand 10 timmar om dagen. Det är ett hårt arbete och han berättar hur hans ben domnar. Men han säger att han har vant sig vid att leva såhär. Ali har bott i Sverige sedan 2007, de senaste två åren som gömd flykting.

P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja hur billiga biltvättar som sysslar med handtvätt utnyttjar papperslösa och asylsökande som svart arbetskraft för att kunna erbjuda billig handtvätt till kunderna för runt hundralappen.

De billiga biltvättarna har blivit fler och fler de senaste två åren och även myndigheterna har har fått upp ögonen för de här illegala verksamheterna.

Conny Svensson är nationell samordnare för allt som har med kontanthandel att göra på Skatteverket.

– Alla som driver den här typen av verksamheter är inte oseriösa, men runt om i landet har vi sett många verksamheter som är oseriösa. De som jobbar på de här biltvättarna jobbar under sådana förhållanden att det är att likna vid ren människohandel, säger Conny Svensson.