Libyen

NTC-befälhavare om Kadaffis död

Nationella övergångsrådet, NTC:s befälhavare för de styrkor som grep Muammar Kadaffi i staden Sirte i torsdags, Omran al-Oweib, beskriver för BBC Kadaffis sista tid i livet. Kadaffi dog i hans närvaro medan de var på väg till sjukhus i Misrata, säger al-Oweib.

Innan dess hade hans styrkor dragit fram den forne diktatorn från ett dräneringsrör.

Direkt därefter kom skottlossning från tre olika håll och i det kaos som uppstod var det omöjligt att avgöra från vilket vapen det dödliga skotten kom, säger Omran al-Oweib.

Han medger att en del av hans soldater hade velat döda Kadaffi, men att han själv vädjat till dom att inte göra det.

– Jag försökte rädda hans liv, men jag kunde inte. Även om Muammar Kadaffi var min fiende ville jag föra honom levande till Misrata, så att han kunde ställas inför rätta, säger befälhavaren för styrkorna som grep Kadaffi.

– Kadaffi var skadad redan när han drogs fram från sitt gömställe. När han kommit ut därifrån lyckades han ta tio steg innan han föll till marken, säger Omran al-Oweib.

Han säger också att Kadaffi verkade helt förvirrad, att han inte förstod att han inte längre hade makten.

Befälhavaren al-Oweib lyckades därefter få in Muammar Kadaffi i ambulansen för att föra honom till sjukhus. Men innan ambulansen kommit fram var Kadaffi död, säger al-Oweib till BBC.