Argentina

Kirchner mot valseger

1:44 min

I söndagens presidentval i Argentina får den sittande presidenten, Cristina Fernandez Kirchner, 55 procent av rösterna enligt flera vallokalsundersökningar. Att hon väntas segra stort har att göra med att den höga ekonomiska tillväxten de senaste åren, drygt åtta procent, kommit folket till godo. Nästa steg är att stärka den nationella industrin.

– Det handlar inte om att göra revolution, utan om att modifiera styrkeförhållandena mellan det utländska kapitalet och det inhemska.

Det säger Augusto Ponce de León som producerar sojabönor. Han är ändå en entusiastisk anhängare av Cristina Kirncher.

För bara några år sen befann sig sojabönderna i våldsam konflikt med regeringen sedan den ville öka exportskatten på soja.

Sojan har, tack vare Kinas efterfrågan, varit lokomotivet för Argentinas ekonomiska tillväxt. Småbönder som Augusto Ponce de Leon har plötsligt blivit riktigt välbeställda.

– Nästa steg är att förädla sojabönan till olja och andra produkter innan vi säljer, säger han.

Just nu har Augusto Ponce de León lite extra vind i ryggen.

Han säljer nämligen en växande del av sin sojaproduktion till ett tyskt elektronikföretag i Argentina till ett pris som ligger över världsmarknadspriset.

Det låter underligt. Men det har att göra med en regel som kräver att alla utländska företag i Argentina som importerar någonting, måste exportera för ett lika stort värde.

Det är en regel som i början uppfattades som absurd och som lett till att en biltillverkare börjat exportera ris och en annan vin.