Långa köer till vallokalerna i Tunisien

Tunisierna går i dag till sitt första fria val efter att jasminrevolutionen befriat dem från president Ben Ali. 217 representanter ska utses till den konstituerande församling, som ska bestämma hur makt och ansvar ska fördelas i Tunisien i framtiden. Valdeltagandet i dag överträffar alla förväntningar, meddelade de ansvariga fem timmar efter att vallokalerna öppnat.

Många tunisier hoppas att dagens val omgående ska vara positivt, inte bara för yttrandefriheten, utan också för jobben, matpriserna och lönerna. Arbetslösheten är hög, officiellt nästan 20 %. Men dagens val är inte sakpolitiskt utan handlar om maktfördelningen. Parlament och president ska tunisierna förmodligen få rösta om nästa år.

– Tunisien har gjort stora framsteg, men det tar tid att utvecklas. Alla ser nu Tunisien som ett laboratorium. Men går det att få till demokrati i arabvärlden, frågar sig 34-årige Mehdi Amara som är elektrikerlärare.

Centralt är också tunisiernas syn på religion. Många väntas lägga sin röst på det islamistiska partiet Ennahda, vilket kan leda till konflikt med radikala sekulära tunisier.