Många befaras döda efter jordskalv i Turkiet

I Turkiet har ett kraftigt jordskalv inträffat i närheten av Van vid den iranska gränsen. Enligt den turkiska statstelevisionen har 75 döda påträffats hittills.

De första uppskattningarna från det turkiska seismologiska institutet säger att mellan 500 och 1 000 personer kan ha omkommit, men det är alltså uppskattningar, som bygger på hur starkt själva skalvet var och vilken typ av hus som finns i området. Siffran kommer troligen att ändras.

Preliminära mätningar av skalvet säger att det var av magnituden runt 7, vissa bedömningar talar om mer, andra om mindre.

De bilder som kommit hittills från området visar helt raserade hus, där människor letar i bråte och rasmassor. En reporter på al-Jazira säger att folk försöker gräva med händerna för att få fram skadade.

Turkiska Röda halvmånen säger att minst 25 byggnader har kollapsat i städer nära Van.

Borgmästare i de drabbade städerna säger att det behövs akut medicinsk hjälp och att man kunnat höra människor ropa inifrån raserade hus.

Turkiet har stor erfarenhet och kunskap om jordbävningar. I slutet av 90-talet dödades många tusen personer i större jordbävningar i landet.