Övergångsrådet håller ceremoni för nya Libyen

1:38 min

I Libyen hölls på söndagseftermiddagen en ceremoni i staden Benghazi, där det nya fria Libyen utropades. Tiotusentals människor hade samlats för att fira att landet befriats efter 42 år av Kadaffistyre och åtta månader av inbördeskrig.

– Allt här går i rött, svart och grönt, det nya Libyens färger. Människor dansar, jublar och har bett till gud. Det är en folkfest utan dess like, säger Johan-Mathias Sommarström som är på plats i Libyen.

Under ceremonin i Benghazi har ledaren för Libyens nationella övergångsråd, Mahmoud Jibril tackat Gud, alla stupade libyer, Nato och FN. Han sade också att det här är en reolvution som alla delar av det libyska samhället står bakom.

Under ceremonin sade Mahmoud Jibril också att förhandlingar pågår för att bilda en interimsregering och att målet är att den ska finnas på plats inom en månad.

Interimsregeringen ska ersätta övergångsrådet, och styra landet fram till att de första valen kan hållas.

För det nya Libyen väntar nu ett stort arbete för att bygga upp en demokratisk stat.

– Den viktigaste frågan för regeringen är säkerheten och vapnen, de måste bort från gatorna, säger Mohammed, en man som Ekots reporter träffar i Tripoli i dag.

Han får medhåll av kemisten Ahmed.

– Säkerheten är huvudsaken. Men sedan måste regeringen bygga upp sjukvården och utbildningssystemet, säger han.

Alla är inte heller nöjda med revolutionen.

– Det var för blodigt, och se dessutom vad de gjorde med Kadaffis kropp. Det är inte bra alls, säger en kvinna som vill vara anonym.

Gemensamt för alla som Ekot möter på gatan är att de förväntar sig att allt nu ska bli bättre, och det fort. Förhoppningar och förväntningar är höga.