Höga förväntningar på det nya Libyen

2:31 min

Söndagen 23 oktober är en dag som kommer att skrivas in i de libyska historieböckerna. Övergångsrådets ledare Mustafa Abdul Jalil har i dag förklarat landet fritt och inbördeskriget för officiellt över. Och förväntningarna på det nya Libyen är enorma.

Nu är det officiellt. Libyen är fritt. Kriget är över. En ny regering tillsätts. Och bland folket i Tripoli så är förhoppningarna på regeringen stora.

– Den viktigaste frågan för regeringen är definitivt säkerheten och vapnen, de måste bort från gatorna säger Mohammed.

Han får medhåll av kemisten Ahmed.

– Huvudsaken är säkerheten, men sedan måste regeringen bygga upp sjukvården och utbildningssystemet, säger han.

18-åriga Waffa tycker att regeringen måste fokusera på dem som har skadats i kriget och bygga bostäder till alla de som har förlorat sina hem. Och hon får medhåll av 17-åriga Muhanad.

– Regeringen måste bygga hus till de hemlösa och reparera och bygga ut vägarna, säger han.

Men alla är faktiskt inte nöjda med revolutionen.

– Revolutionen var för blodig, och se dessutom vad de gjorde med Kadaffis kropp. Det är inte bra alls, säger en kvinna som vill vara anonym. Men, tillägger hon sen, eftersom hon säljer antikviteter så hoppas hon att det i alla fall kommer fler turister nu än när Kadaffi styrde.

Gemensamt för alla man möter på gatorna här är att varenda en förväntar sig att allt ska bli bättre. Fort. Förhoppningarna och förväntningarna är höga. Kanske till och med för höga. Förändring sker sällan över en natt, något som inte minst utvecklingen i grannlandet Egypten påvisar.

Säkerhet, utbildning, bostäder, sjukvård och turistindustri är saker som tar tid att bygga upp. Den nya regeringen i Libyen måste inte bara bygga upp allt det här och förbereda inför demokratiska val i ett land som aldrig hållit några sådana förr. Regeringen måste dessutom hantera den besvikelse som tvivelsutan kommer att breda ut sig när utvecklingen inte sker så fort som folket hade hoppats. 

Men ingen i huvudstaden Tripoli verkade i alla fall bry sig det minsta om att frihetsdeklarationen i dag gjordes i staden Benghazi.

– Revolutionen började ju där, så det är ju helt naturligt att även slutet på inbördeskriget deklareras där, säger 18-åriga Waffa.