Invandrarfientligt parti tappar röster i Schweiz

1:08 min

Schweiz största parti, det invandrarfientliga SVP, ser ut att ha förlorat röster i dagens parlamentsval. Det är första gången på 20 år som partiet backar i ett parlamentsval. Valet ser istället ut att bli en stor framgång för det liberala gröna partiet.

SVP:s partiledare Toni Brunner försökte i sin första intervju i tv-kanalen SF täcka över sin besvikelse genom att säga att SVP fortsätter att vara klart största parti i Schweiz. Men förhoppningarna inom SVP var mycket större än så. Med ännu en gång en aggressiv valkampanj i invandringsfrågan hade man hoppats att nå över 30 procent.

Men nu verkar man stanna på kring 26 procent, en minskning med två procentenheter i valet till parlamentets underhus.

En anledning till minskningen är att det konservativa partiet BDP, som bildades av avhoppare från SVP för några år sen, ser ut att ha gjort ett starkt val och får över 5 procent. BDP bildades av SVP-politiker som tyckte att SVP hade blivit för extremt.

Backar något också gör enligt den första prognosen de övriga tre regeringspartierna, kristdemokraterna, det liberala FDP och socialdemokraterna.

En annan segrare i dagens val ser det liberala gröna partiet att bli, med över 5 procent, en klar effekt av det heta debatten om kärnkraftens framtid i landet.