Startar stödtelefon för utsatta thailändska kvinnor

2:08 min

Thailands ambassad i Stockholm har startat en stödverksamhet för kvinnor som utsätts för våld och förtryck av de män de flyttar till Sverige för att leva med. Ambassaden kommer att hålla en stödtelefon öppen dygnet runt.

– Vi har en telefon på kontorstid, och en nödlinje som är öppen 24 timmar om dygnet, för thailändska medborgare, så att kvinnan som är i nöd eller har problem ringer och förklarar kan vi ge dem råd om vem de kan kontakta och vad de kan göra, säger ambassadens förste sekreterare Naruchai Ninnad.

Kvinnorna kan ringa när som helst på dygnet och få råd, säger Naruchai Ninnad. En del kan inte svenska, och vet inget om Sverige.

Det finns också en frivillig grupp med thailändska kvinnor som bor i Sverige, som kan söka upp och stödja dem som behöver, säger han.

År 2009 kom 2 250 thailändskor hit för att leva med svenska män som de inte bott ihop med tidigare. Kvinnorna kommer från flera andra länder, däribland Ryssland och Filippinerna, ofta i hopp om ett gott liv.

Även om de flesta relationer är kärleksfulla så söker omkring 500 kvinnor årligen hjälp hos kvinnojourerna. 

Emma Wilén, vid kvinnojourernas samorganisation, Roks, berättar om en man som tagit hit sammanlagt tolv kvinnor. 

– Han har haft dem här i ett halvår, sedan har de åkt hem, vilket har passat honom bra för då har han kunnat ta hit nästa kvinna. De här kvinnorna har en efter en hamnat på kvinnojouren för att mannen har utsatt dem för kränkningar, våld och sexuella övergrepp av ganska grova slag, säger hon.

Roks kallar det fruimport, när vissa män har satt i system att ta hit kvinnor och sedan utnyttja dem.

Problemet har uppmärksammats av regeringen som bett Värmlands landshövding Eva Eriksson att utreda omfattningen och vad som behöver göras.

– Man ska inte underskatta det signalsystemet, att nu är det här inte acceptabelt, att vi har mer eller mindre människohandel med kvinnor från andra länder. Det är en fråga som är oerhört viktigt att titta på; vad gör de svenska ambassaderna i de länderna vi vet att många kvinnor kommer ifrån?