Hundratals befaras döda i turkisk jordbävning

1:28 min

Minst 200 personer har dödats i den jordbävning som i går drabbade sydöstra Turkiet. Över 1 000 är skadade och fortfarande saknas många. Under natten har sökandet efter överlevande fortsatt.

– Vi har inte ens riktiga verktyg, säger en man till al-Jaziras reporter Anita McNaught som är på plats i staden Van medan männen gräver med händerna hoppas de höra röster från överlevande inne bland rasmassorna.

Det är en av de värsta jordbävningarna som drabbat Turkiet på många år. Filmer inifrån byggnader då skalvet började visar hur stora möbler faller och rasar, medan människor försöker ta sig ut.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har nu på morgonen rest till Ercis, en av de städer där flest dött och skadats.

På en presskonferens sa han att det viktigaste nu är att nå de byar som ligger nära skalvets centrum, eftersom byggnaderna där troligen är sämre byggda och mer känsliga för skalv.

Borgmästaren i staden Ercis har bett om akut medicinsk hjälp och Röda halvmånen har skickat över tusen tält, filtar och spisar.

I de här områdena i sydöstra Turkiet bor mest kurder, området är känt för att ofta drabbas av jordbävningar och de som talat med al-Jazira undrar varför hjälpen inte nått fram snabbare till dem som kanske fortfarande kan räddas.