Libyen firar att kriget är över

2:03 min

I libyen har festandet pågått hela natten efter att landet i går officiellt förklarats för fritt och inbördeskriget för över.

Det började redan i går eftermiddags och har hållit på till långt in nu på morgonen. Festandet, tutandet och skjutandet. Scener man nu börjar vänja sig vid från Libyen. 

Men festandet har en baksida, glädjeskjutandet. Framförallt unga libyska män verkar finna en enorm tillfredsställelse i att dra iväg ett helt magasin med sin automatkarbin rakt upp i luften.

Inte bara automatkarbiner, utan även tunga kulsprutor och luftvärnskanoner kan gång efter annan höras avfyras.

Himlen lyses upp av spårljusammunition. Men, vad som åker upp måste ju utan tvekan komma ned. Det är inte lika tillfredsställande att stå i andra änden av kulbanan, där kulorna slår ned.

Sedan nyheten om Muammar Kadaffis död kom i torsdags har över 63 människor skadats bara här i Tripoli av nedfallande kulor. Antalet döda är okänt.

Under gårdagen strömmade även omvärldens gratulationer till det libyska folket in. USA:s president Barak Obama sa att en ny, löftesrik, era nu inleds för Libyen.

Frankrikes utrikesminister hyllade vad han kallade det libyska folkets mod, enighet och värdighet. Även många andra länder kom med gratulationer och så gjorde även Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

I det festande Libyen märks i sin tur tydligt tacksamheten mot Nato och de länder som deltagit i att upprätthålla flygförbudet.

Grafitti med olika tacksamhetsyttringar täcker staden. Till och med stora reklamskyltar har satts upp där Nato tackas. Ingen här verkar tro att revolutionen hade varit möjlig utan Nato:s hjälp.

Man ska dock komma ihåg att de som tycker annorlunda, och helst hade sett hade sett att Kadaffi satt kvar, just nu förmodligen håller en mycket låg profil.

Samtidigt som festandet har pågått under natten så har det fortsatt det att råda oklarhet kring hur Muammar Kadaffi egentligen dog.

Premiärminister Mahmoud Jibril sa i går med emfas att Kadaffi dog i korseld under strider. Men, läkaren som utför obduktionen sa nu under natten att hans obduktionsrapport ännu inte är klar.

Det enda han bekräftade var att Kadaffi faktiskt dog av skottskador. Läkaren ville inte uttala sig om de skadorna åsamkades under strider, eller om Kadaffis blev avrättad.