Mordförsök på presidentkandidat

Förgiftning och mutanklagelser är medel i kampen om vem som ska bli Ukrainas nye president. Valkampanjen är redan igång inför valet sista oktober och det är en kampanj som innehåller rena gangstermetoder.

Mordförsök, så klassar åklagarmyndigheten förgiftningsförsöket av en av presidentkandidaterna i Ukraina.

Det är en av huvudkandidaterna i det kommande presidentvalet sista oktober som tvingades avbryta valkampanjen när han fick akuta magsmärtor.

Gift i maten
Nu visar det sig att Viktor Jusjtjenkos maginfluensa var ett förgiftningsförsök. Enligt hans medhjälpare har någon lagt gift i hans mat, gift som brukar användas av säkerhetspolisen.

På onsdagen, två veckor efter att han förgiftats, framträdde Jusjtjenko själv i parlamentet. Hans ansikte var rött och svullet och han sluddrade lätt när han talade.

Anklagar myndigheterna
Men det han sa var skarpt och entydigt: ta er i akt, vem vet vem som står på tur härnäst om vi inte får veta vem mördaren är. Fast vi vet redan svaret. Det är myndigheterna, sa han.

Tidigare i veckan åtalades en av hans medhjälpare för mutbrott i Ryssland.

Korruption och skandaler
Presidentvalet är avgörande för de 48 miljonerna ukrainare. Tio år med president Leonid Kutjma vid makten har bara inneburit raserad ekonomi, korruption, skandaler och mord på både oppositionella och journalister.

Oppositionen hoppas att en vinst för deras kandidat kan innebära något nytt och en chans för Ukraina att så småningom ingå i EU.

Jämt mellan huvudmotståndarna
Än så länge väger det ganska jämt mellan den förgiftade Jusjtjenko och hans huvudmotståndare, den av presidenten utsedde kronprinsen, nuvarande premiärministern Viktor Janukovits.

Om ingen av dem får hälften av rösterna blir det en ny valomgång i november.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista