Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade känslor i Israel inför ny minaret

Jordaniens kung Abdullah vill bygga en ny minaret intill al-Aqsa-moskén på Tempelberget i Jerusalem. En idé som både välkomnas och avvisas av israelerna.

Mycket av den israelisk-palestinska konflikten är knuten till Tempelberget i Jerusalem, eller Haram al-Sharif, som muslimerna kallar området, heligt både för judar och muslimer. För muslimer är det den främsta platsen att be på näst efter Mecka och Medina.

Administreras av Jordanien
Men det är också platsen för judarnas raserade tempel, där bara den så kallade klagomuren eller Västra Muren finns kvar. Israelerna har överlåtit administrationen av det här området, förutom Västra Muren, till en muslimsk organisation som står under jordanskt beskydd.

Nu vill Jordaniens kung Abdullah bygga en ny femte minaret på Tempelberget.

– Över våra döda kroppar, säger militanta judar, som hoppas att den dag skall komma då det judiska templet åter kan resas på Tempelberget.

Rädd för provokation
Den israeliska säkerhetstjänsten är rädd för att minaretbygget är en provokation som kan utlösa ett judiskt attentat på Tempelberget. Man vet att sådana planer finns i extrema religiösa grupper.

Ett judiskt attentat på Tempelberget är ett skräckscenario eftersom det kan utlösa en i värsta fall blodig konflikt med hela den muslimska världen.

Andra israeler däremot välkomnar kung Abdullahs initiativ. Ett jordanskt minaretbygge skulle stärka Jordaniens ställning på Tempelberget. Nu domineras platsen av aggressiva muslimska grupper och judar som går upp på berget trakasseras ofta och måste skyddas av israelisk polis.

Stenkastning efter fredagsbön
Det är inte heller ovanligt att till exempel den traditionella muslimska fredagsbönen övergår i stenkastning mot judar som ber vid Västra Muren.

Men Jordanien har en mer moderat hållning i den israelisk-arabiska konflikten och skulle kunna bli en motvikt till de hårdföra muslimska krafterna, hoppas de israeler som välkomnar minaretbygget.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".