Dödstalet stiger efter jordbävningen i Turkiet

1:37 min

Efter gårdagens jordbävning i östra Turkiet har man nu hittat 239 döda. Men fortfarande är många instängda i rasmassorna.

En video filmad nästan direkt efter jordskalvet visar människor som i panik springer genom en av staden Vans huvudgator. De gråter, skriker och några bär barn som bylten i armarna.

En annan video, inifrån en kontorsbyggnad, filmad under själva skalvet, visar hur hela byggnaden svajar och rister och hur stora skåp rasar från väggarna.

Byggnaden klarade sig men 55 andra gjorde det inte och det enbart längs Vans huvudgata. Samtliga föll offer för ett huvudskalv av magnituden 7,2 och ett drygt 100-tal efterskalv.

I dag, när katastrofens omfattnng börjat klarna, gräver fortfarande desperata överlevande med bara händer bland betong och armeringsjärn efter instängda och kanske överlevande.

Från stad efter stad i denna region, så van vid jordbävningar att det är ett talessätt att vaggas livet ut, strömmar siffror om kollapsade byggnader, förstörda vägar, avbruten el och vatten och omkomna och skadade. Under natten opererades det utomhus på förstörda sjukhus parkeringsplatser.

Myndigheterna hoppas, men det värsta kan återstå när räddningsmanskap når den omgivande bergiga landsbygdens byar byggda med en jordbävnings ömtåligaste material; soltorkat tegel.