Växande EU-skeptisk opinion i Storbritannien

2:01 min

Samtidigt som krismötena avlöser varandra i Bryssel kläms Storbritanniens premiärminister David Cameron mellan EU-ledarna och en växande EU-skeptisk hemmaopinion. I dag ska parlamentet rösta om en ny folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap.

Vid EU-toppmötet i helgen uppstod ett storbråk mellan Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president Sarkozy. Nicolas Sarkozy ska ha reagerat på att Cameron tillsammans med andra EU-ledare från länder utanför euro-zonen krävt att få vara med på toppmötet på onsdag.

Enligt tidningsuppgifter här ska Sarkozy ha sagt till David Cameron att han är trött på den brittiska kritiken mot EU och euron och att Cameron borde hålla sig borta från frågor som rör valutan eftersom britterna ändå hatar den. 

De senaste veckorna har EU-debatten här i Storbritannien fått ny fart i takt med att den ekonomiska krisen inom eu förvärrats.

Under de konservativas konferens för ett par veckor sedan kallade utrikesminister William Hague euro-projektet för ett brinnande hus utan utgångar och finansminister George Osborne bedyrade att regeringen skulle göra allt för att föra tillbaka makt från Bryssel till det brittiska parlamentet.

Samtidigt har EU-frågan också helt otippat blivit en viktig värdemätare på David Camerons roll som partiledare för det konservativa partiet.

Dagens omröstning i underhuset, som kommit till efter att 100 000 personer skrivit under en namninsamling på regeringens hemsida, skulle ha gått ganska obemärkt förbi, eftersom resultatet inte är bindande och att det knappast blir en majoritet för en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Men efter att allt fler konservativa parlamentsledamöter sagt att de tänker rösta för en folkomröstning, bestämde David Cameron att låta partipiskan vina över EU-skeptikerna och har beordrat dem att gå emot förslaget.

Enligt tidningarna här, skedde det efter ett möte med Nick Clegg, vice premiärministern och ledare för regeringskoalitionens andra parti, EU-vänliga liberaldemokraterna. Men användandet av partipiskan har snarare fått motsatt effekt, flera ledamöter har öppet sagt att de tänker trotsa David Cameron i eftermiddagens omröstning och just nu ser det ut som om nästan en tredjedel av de konservativa ledamöterna kommer att gå emot sin premiärminister.