Libyen

Kadaffitrogna misstänks avrättade i Sirte

I Muammar Kadaffis hemstad Sirte har en människorrättsorganisation hittat 53 avrättade människor, som tillhörde Kadaffis lojalister. Human Rights Watch kritiserar det nationella libyska rådet för att ha tillåtit massavrättningar

– Vi hittade 53 kroppar i ett övergivet hotell. En del hade händerna bundna bak ryggen och hade helt klart avrättats, berättar Peter Bouckaert, som undersöker saken för människorrättsorganisationen Human Rights Watch.

Kropparna upptäcktes i söndags på Hotel Mahari i Sirte. Human Rights Watch manar det libyska nationella rådet att undersöka de summariska avrättningarna av Kadaffis män.

Området där hotellet och kropparna fanns kontrollerades av rebeller från Misrata, som kämpade mot Kadaffis.

De 53 låg i en hög i hotellets trädgård med utsikt över havet och de hade uppenbarligen avrättats där, enligt Bouckaert.

Även utsända journalister hade sett kroppar, som bar spår av att ha avrättats i staden. Flera hade ett kulhål i huvudet.

Men den libyska gerillan hävdar att det snarare var människor som Kadaffis styrkor hade hållit fångna och avrättat. 

Vittnesmål om motsvarande övergrepp kom också från Tripoli när staden föll i rebellrörelsens händer.  Då var det Kadaffis styrkor som avrättat fångar innan de flydde staden i augusti. 50-talet svartbrända kroppar hittades i en lagerlokal, som Sveriges Radios korrespondent rapporterade från.

Enligt Human Rights Watch har de som nu hittats troligen dödats för en vecka sedan. Invånare i staden, som delvis begravt offer hävdar att de flesta bodde där och att en del av dem var Kadaffitrogna.

Människorrättsorganisationen pekar ut ett antal brigader från Misrata, som tänkbara skyldiga. Dessa rebellbrigader höll hotellet under den tid som dödandet måste ha skett.

Fem brigader fanns där visar grafitti på väggarna i kvarteret.

– Om inte dessa dödsfall utreds fullständigt av det libyska nationella rådet, NTC, ger det en signal om att de som kämpar mot Kadaffi kan göra vad som helst utan rädsla för repressalier, konstaterar Peter Bouckaert.

Undersökningen som Human Rights Watch har gjort visar att det har förekommit summariska avrättningar sedan Sirte togs över av rebellerna.

– Den senaste massakern tycks som en del av en tredn av dödande, plundring och andra övergrepp som beväpnade antikadaffistyrkor genomfört, fortsätter Bouckaert. De verkar tro att de kan göra vad som helst utan problem.

Organisationen har hittat minst 95 dödade samma dag som Kadaffi tillfångatogs. Många av kropparna hade typiska skottskador från att ha blivit avrättade.