Katja Magnusson i jordbävningens Turkiet

3:47 min

Sveriges Radios utsända Katja Magnusson har precis kommit staden Erciş, som sägs vara en av de värst drabbade. Hon beskriver scener där folk bråkar om att få tag i tält som delas ut eftersom många har blivit hemlösa.

På vägen dit har hon har passerat staden Van och där verkar en del av husen relativt opåverkade av skalvet medan andra har fallit ihop som korthus.

I Van träffade Katja Magnusson en man som letade efter sin kusin bland rasmassorna.

– Han hade lämnat huset i en halvtimme när jordbävningen inträffade och kvar i huset fanns hans kusiner och vänner. Nu försökte han skrapa fram de yttersta lagren av rasmassorna med en grävskopa.

– I morse fick han tag i en kusin på mobiltelefon men det enda hon kunde säga var ”jag ligger i hålet”.

Trots att de tyckte att de kunde höra röster men det blev svagare och svagare. Det finns fortfarande hopp om att hitta levande under rasmassorna.

I staden Van fanns det professionella räddningsarbetare på plats men de kämpade sida vid sida med vanliga människor som grävde med sina bara händer.

Många är arga på att hjälpen har tagit för lång tid och i Van berättar kvinnor även om att det har tagit väldigt lång tid för ambulanser att komma fram.

En kvinna som var på bröllop när byggnaden började skaka hoppade från en balkong för att rädda sig. Hon bröt båda benen men när hon larmade på ambulans kom det ingen och hon fick ordna transporten till sjukhuset själv.

Situtationen är absdurd och en del byggnader står kvar medan andra har fallit samman där man vet att många har begravts under rasmassorna.