Förlustsiffror för SJ

1:32 min

I dag kom SJ med sin delårsrapport för det tredje kvartalet och det var en förlust på 51 miljoner kronor som VD Jan Forsberg presenterade.

– Resultatet totalt sett i kvartal tre är minus men det beror på att vi har en förlikningsuppgörelse med Tåg i Bergslagen på 150 miljoner annars skulle resultatet vara 99 miljoner plus. Och det är lite lägre än vad vi normalt brukar prestera men vi har haft ett extremt besvärligt år.

Att SJ gör ett sämre resultat det här kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året beror till stor del på den stränga vintern förra året. Men trots att vintern nu börjar göra sig påmind, åtminstone här på Stockholms central, så säger Jan Forsberg att han inte är orolig inför den kommande vintern.

– Nej, jag är inte orolig utan vi känner nog internt att vi gjort allt vi kan för att göra både organisationen så funktionsduglig som möjligt i händelse av den här väderleken igen och våra fordon"

Men en resenär som jag träffar här på centralen i Stockholm, Catharina Hansson, hon är tveksam till om SJ ska lyckas att klara av att hålla tidtabellerna bättre den här vintern än förra.

– Ja, det är jag, tyvärr.

Nu är det lite kyligt i dag så snart är vintern här.

– Ja, det är den. Det blir bra det så det bli lite vitt på backen.

Men kanske inte för tågen?

– Det återstår att se om dom har fixat till det.

SJ:s vd Jan Forsberg förstår att alla inte litar på SJ.

– Vårt förtroende har naturligtvis naggats i kanten. Det får man väl vara så ärlig och inse att så är det.