Islamistparti segrare i tunisiskt val

1:35 min

I Tunisien tycks islamisterna i partiet Ennahda vara de stora segrarna i landets första fria val i går. Enligt preliminära rapporter i radion ser det ut som att de har vunnit omkring 30 till 35 procent av rösterna och blir det parti som tar ledningen när de 217 representanterna ska skriva Tunisiens nya författning.

– Jag förväntar mig nu att Ennahda ska arbeta för alla tunisiers bästa och för islam, säger Gharbi Fethi, en av Ennadhas många väljare.

Han och vännen Oeurfelli Dalel står och tittar på valaffischer, som lite halvtrasiga hänger kvar längs muren.

– Ennahda hade till skillnad från andra ett ordentligt program, säger vännen. Jag hoppas att partiet ska skapa fler jobb och att det verkar för islam.

Många har beskrivit det tidigare bannlysta islamistpartiet som välorganiserat och med mycket pengar.

Motståndarna undrar varifrån pengarna kommer och kritiserar också att partiet har utnyttjat moskéerna för att föra ut sitt budskap.

Miriam, som också har röstat på islamisterna, förväntar sig att de ska jobba för jämlikhet.

Ennahda kommer nu alltså att leda arbetet när maktstrukturen för Tunisien ska formuleras.

I detta ingår att garantera medborgerliga rättigheter, men många kvinnor här oroar sig för inskränkningar i sin fria ställning.

Det är ännu för tidigt att säga vilka partier som har blivit näst och tredje störst, men det framgångstippade PDP, som tidigare var det stora oppositionspartiet, tycks ha gjort dåligt ifrån sig.